Csőben sült újburgonya Vadas szósszal
A Vadas szószunk meggyorsítja a vadas elkészítését, de közel sem csak erre használható.
Nagyon különlegessé, ízgazdaggá tehető vele bármelyik csőben sült étel. A besamel mártást annyira dússá teszi a vadas szósz, hogy az még növényi tejből készítve is ugyanolyan ízletes, sűrű, selymes lesz, mint tehéntejből, így a csőben sültek tejmentes diéta esetén is élvezetesek lesznek. Receptünk növényi tejből és növényi sajtból készült, de természetesen tehéntejből és sajtból is elkészíthető.
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 üveg Kanálka Vadas szósz
- 2 evőkanál kókuszolaj (+ egy kevés a tepsi kikenéséhez)
- 3 csapott evőkanál rizsliszt
- 2 dl növényi tej (hozzáadott cukor nélküli)
- 0,5 kg újburgonya
- 1 fej vöröshagyma felkarikázva
- 200 g növényi sajt
Elkészítés:
Az újburgonyát alaposan megmossuk, majd forró, sós vízbe téve kb. 10 percig főzzük. Lehűtjük, és felkarikázzuk.
A kókuszolajat megolvasztjuk, majd folyamatosan keverve, fokozatosan ráadagoljuk a rizslisztet. Csomómentesre keverjük, és enyhén összemelegítjük, majd egy kézi habverővel folyton kevergetve, lassan hozzácsorgatjuk a növényi tejet. Lassú tűzön összemelegítjük, míg besűrűsödik a besamel, majd hozzáadjuk a Vadas szószt, és homogénre keverjük. Kicsit még melegítjük, majd levesszük a tűzről.
A kevés kókuszolajjal kikent tepsibe 1 réteg krumplikarikát teszünk, majd a tetejére egy réteg vöröshagyma karika jön, ismét krumpli, ismét hagyma, és egy réteg krumplival fejezzük be a rétegezést. Ekkor ráöntjük a Vadas szósszal dúsított besamelt, egy fakanállal elegyengetjük, és a tetején eloszlatjuk a reszelt sajtot. 190°C-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
Jó étvágyat!