Menü

Lencsés ragu pirított napraforgómagos kölessel

Ez a lencsés ragu egy igazi aduász, ugyanis bármilyen zöldséget bele tudunk rakni, bármivel fel lehet turbózni a lencsét, amit otthon a hűtőben vagy a kamrában találunk, vagy amihez éppen kedvünk van.

Hozzávalók 2 főre:

  • 20 dkg száraz lencse átmosva
  • 1 db sárgarépa lereszelve 
  • 1 db édesburgonya felkockázva
  • 1 db vöröshagyma felkockázva
  • 1 kisebb kápia paprika apróra kockázva
  • 1 kk fokhagymapüré
  • 1 csomag friss petrezselyem felaprítva
  • 1 db kisebb méretű cukkíni felaprózva
  • fél üveg Kanálka Pepperonetta
  • 1 marék napraforgómag
  • 20 dkg köles
  • babérlevél
  • víz

Elkészítés:

Az alapanyagokat a fentieknek megfelelően előkészítjük. A hagymát, a lereszelt sárgarépát, a felkockázott kápia paprikát olivaolajon megpirítjuk, majd ráöntjük az átmosott lencsét, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd sózzuk, rászórjuk a felaprított petrezselyem felét, belekanalazzuk a Kanálka Pepperonetta felét és egy-két kanálnyi fokhagymakrémet. Amint felforrt a víz, belerakjuk a raguba a felkockázott édesburgonyát, és lefedve főzzük a ragut, majd folyamatosan ellenőrízve, pótoljuk az elfőtt vizet. Mikor már majdnem puha a lencse (kb 30 perc alatt megfő), belerakjuk az apróra vágott cukkínit, pici vizet öntünk még alá, és még főzzük 5 percig, és készen van. Ez idő alatt megpirítjuk száraz serpenyőben a napraforgómagot, majd a kölest olivaolajon picit előpirítjuk, és dupla mennyiségű vízben megsózva elkezdjük főzni egy külön edényben. Közben a kölesbe belerakunk 2 db babérlevelet, melyre azért van szükség, mert finom ízt ad a kölesnek. Amint a köles majdnem készen van, elzárjuk a tűzhelyet alatta és lefedve hagyjuk, hogy a maradék vizet felszívja, kb 15-20 perc pihenés után hozzákeverjük a napraforgómagot. A ragut egy tányérra szedve mellé tálaljuk a kölest és friss petrezselyemmel megszórjuk. Jó étvágyat hozzá :)

Ha nincsen otthon édesburgonya, vagy paprika, akkor tökéletes borsóval, vagy akár zöldbabbal is ez a ragu.

Keresés