Menü

Narancsmártásban sült csirkemell - Karácsonyra hangolva!

 


 

Hozzávalók 2 főre:

Elkészítés:

A csirkemellet lemossuk, és leitatjuk róla a vizet. A narancslevet turmixgépbe öntjük, beletesszük a zöldhagyma fehér részét, a gyömbért, belekanalazzuk a fél üveg Kanálka sült fokhagymát, a mézet, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Jó alaposan összeturmixoljuk a levet, megkóstoljuk, és ha szükségesnek érezzük, utósózzuk vagy borsozzuk. Nyakon öntjük ezzel a páclével a csirkemellet, és minimum 4 órára hűtőbe tesszük letakarva. A pácolási idő letelte után 180 °C-ra előmelegítjük a sütőt, a csirkemellet hőálló tálba tesszük, és ráöntjük a páclevet. Mehet a meleg sütőbe (fedő nélkül, mert a cél az, hogy valamennyi folyadék elpárologjon róla, és így besűrűsödjön a mártás). 25 perc múlva beledobáljuk az aszalt szilvát is, és hagyjuk tovább sülni, de néha locsolgassuk meg a hús tetejét a folyamatosan sűrűsödő mártással. Kb 40-45 perc alatt sül készre, de ez nagyban függ a sütőtől, ezért mindenképp szurkáljuk meg a húst, hogy ássuk, átsült e. A narancsos mártás sűrű lesz, a hús átveszi a telt, fűszeres ízeket, és puha, omlós, szaftos lesz a végeredmény. Tálalás előtt megszórjuk a zöldhagyma kimaradt, zöld részével, néhány darab Kanálka makói sült fokhagymával, és ha szeretjük a csípős ízeket, pár csipet chilipehellyel. Bulgurral vagy rizzsel és friss, balzsamecetes salátával tálaljuk.

Jó étvágyat  smiley

Keresés