Termékek Menü

Sertés karaj polentával, meggy chutney-val fűszerezve

Sertés karaj polentával, meggy chutney-val fűszerezve A karamellizálódás adja az édes, gyümölcsös mártogatós izgalmas karakterét. 

Vannak alkalmak, amikor egy étel kicsit csalódást okoz. Így jártam én is, amikor kitaláltam, hogy megsütök néhány szelet húst és hozzá polentát készítek. A polentával még nem is volt semmi gond, igazán finom krémesre sikerült, de a hús... hagyott némi hiányérzetet bennem. Mentségemre szóljon, nem szoktam sertéshúst sütni, most mégis valahogy  megkívántam, viszont nálunk a szárnyashús sütése az én feladatom, a komolyabb, ünnepi steakek már a férjem feladatkörébe tartoznak. Mivel ez a kettő között helyezkedett el a képzeletbeli listámon, nekiugrottam én.
 

Ez egy szombati ebéd volt, és a gyerekek már nagyon éhesek voltak (az én gyerekeim rögtön éhen akarnak halni - a kisebbik, akár evés közben is - ha nem vagyok elég gyors daraboló üzemmódban), B tervvel nem készültem, úgyhogy meg kellett mentem a húst. Ekkor jutott eszembe, hogy egy kis édes szósz segítene rajta! Gyorsan felkutattam a Kanálka készletem és megtaláltam a megmentőmet, a rozmaringos meggy chutney-t!
A kimondottan édes chutney-ban, sokkal inkább a meggy dominál, mint maga a hagyma, valószínű a karamellizálódás adja izgalmas karakterét a friss mártogatósnak. Szerintem épp gyümölcsös ízvilág miatt ideális egyszerű sült húsok mellé. Állagát tekintve nem szósz jelleget kell elképzelnünk, a meggy és hagyma darabokkal jóval tömörebb a textúrája, olyan chutney-s :) Azóta már  sült kacsával is ettük és isteni. Sőt igazából szerintem akár sós sütemény (pl. galette) töltelékekén is szolgálhat, igazi különlegességet lehet belőle varázsolni. Én biztos kifogom próbálni, ha már ilyen jolly joker darabra bukkantam.

 

Hozzávalók:

  • 200 g kukoricadara
  • 1,5 l víz
  • 2 ág rozmaring
  • Egy kevés vaj
  • 4 szelet hús (én sertést karajt használtam, de bármilyen szelet hús megfelelő)
  • 2 -3 gerezd fokhagyma
  • Só, bors
  • KANÁLKA rozmaringos meggy- chutney

 

Egy lábasban 1,5 l vizet feltettem forrni, majd ha felforrt, belelöntöttem a kukoricadarát, csomómentesre kevertem, ízesítettem sóval, borssal, rozmaringgal, lejjebb vettem a lángot és további 30-40 percet főztem úgy, hogy 5-6 percenként megkevertem. A folyamatos kavarás azért fontos, mert könnyen letapad és csomóssá válhat a kása. Hozzáadtam egy kis vajat is, hogy krémessé váljon. Miután megfőtt, kiszedtem a rozmaringágakat és egy sütőpapírral kibélelt tepsi öntöttem figyelve, hogy egyenletes magassága legyen. Nem jó ha túl vékonyan áll a tepsiben a massza, de vigyázunk, hogy túl vastag se legyen, mert akkor nehezen fog kihűlni és megdermedni. Miután belesimítottam a tepsibe,  hűtőbe tettem, kb. 1 óra alatt megdermed és szeletelhetővé válik.

Ezalatt elkészítettem a húst: sóztam, borsoztam, fokhagymás olajjal bekentem, majd egy grill serpenyőben kisütöttem.

Ha megdermedt a polenta adagnyi darabokra vágtam és egy grillserpenyőben mindkét oldalát megpirítottam, így lett kellemesen ropogós kérge, míg belül lágy, krémes maradt. A húst, a polentát egy tányérra szedtem és nagy adag hazai meggy chutney-val tálaltam.

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: hír
blog comments powered by Disqus