Termékek Menü

Sült fokhagymás sült csirkecomb - tavaszi medvehagymás mártással

Kiss-Óvári Anita
Sült fokhagymás sült csirkecomb - tavaszi medvehagymás mártással Nagy segítség a KANÁLKA rozmaringos sült fokhagymája  gyorsító trükk gyanánt. Isteni finom, édes, krémes fokhagymagerezdek amik már mélyen magukba szívták a rozmaring friss aromáját. Nagyon jól harmonizál minden sülttel- tervezem is, hogy jó pár hússütésnél bevetem- de megállja a helyét kenyérre kenve friss zöldséggekkel, vagy akár salátaöntet ízesítőjeként is kíváló. Izében egyértelműen  a fokhagyma édessége dominál, nincs erőteljes fokhagyma íz.

 

A főiskolás éveim alatt egész jól elvoltam azzal a pár étel elkészítésével, amit megtanultam még otthon. Aztán ahogy kezdett nőni a kis családunk valahogy sokkal inkább fontosnak éreztem, hogy egészséges, egyszerű ebédeket, vacsorákat  készítsek a fiúknak. Persze rögtön megtaláltuk családilag a kedvenc  alapanyagainkat, ízeinket. Ilyen a csirke és a fokhagyma. És ezek együtt is tökéletesen működnek.

 

A hétvégéink elég mozgalmasak, ezért viszonylag gyakran esik a választás erre a csirkés ételre, persze szezononként változó kis csavarral. Most éppen medvehagyma mártást készítettem hozzá és egy kis sütőben sült krumplival (ha van már újkrumpli, még jobb) kiegészítve igazán tartalmas ebéd lett.

Elkészítési idő szempontjából igazán családbarát étel, és a gyerekek is bevethetők némi fokhagyma pucolásra. Nagy segítség a KANÁLKA rozmaringos sült fokhagymája  gyorsító trükk gyanánt. Isteni finom, édes, krémes fokhagymagerezdek amik már mélyen magukba szívták a rozmaring friss aromáját. Nagyon jól harmonizál minden sülttel- tervezem is, hogy jó pár hússütésnél bevetem- de megállja a helyét kenyérre kenve friss zöldséggekkel, vagy akár salátaöntet ízesítőjeként is kíváló. Izében egyértelműen  a fokhagyma édessége dominál, nincs erőteljes fokhagyma íz. Számomra igazi kedvencé vált sokoldalúsága miatt, a konyhám egyik alapfelszerelésé vált.

 

A HOZZÁVALÓK:

  • 4 db csirkecomb
  • Vaj
  • 2-3 szál újhagyma
  • 4 dl főzőtejszín
  • 1 nagy csomó medvehagyma  
  • Fehérbor (1-2 evőkanálnyi)
  • Étkezési keményítő
  • Só, bors, szerecsendió
  • 0,5 kg burgonya
  • KANÁLKA - Sült fokhagyma rozmaringgal

Én  most csirkecombokat  vettem, de természetesen működik egész csirkével, illetve más csirke részekkel is.

A csirkecombokat megmosom, szárazra törlöm, sóval, borssal ízesítem. A Kanálka sült fokhagymából két-három evőkanálnyit egy kis tálkában összepépesítek villával, majd ezt is rákenem a csirkecombokra. Egy kivajazott tepsibe fektettem a combokat, a maradék fokhagymát beleszóróm a tepsibe, a sült fokhagymás olajat pedig ráöntöm a csirkecombokra így egy csepp sem veszik kárba a rozmaringos finom olajból. Alufóliával befedem, és mehet is a sütőbe. 180 fokon, kb. 30-40 perc alatt puhára sül.
 

Míg sül a hús, addig a mártást készítem el.  A vajat serpenyőben felolvasztom, majd a felkarikázott újhagymát megfutatom rajta, majd mehet a  felszeletelt medvehagyma is a serpenyőbe. Megpárolom őket, ráöntöm a a fehérbort, felöntöm tejszínnel, ízesítem sóval, borssal, szerecsendióval. Pár percig hagyom, hogy éppen csak rotyogjon, addig egy tálkában kikeverem az egy evőkanálnyi keményítőt kb. 0,5 dl vízzel. Ha ez megvan a mártáshoz adom és besűrűsítem azt. Ezzel a mártás kész is.
 

A krumplit megmosom, felteszem főni, majd amikor megfőtt, feldarabolom mérettől függően (kb. negyedekre) , egy kivajazott tepsibe teszem, frissen őrölt sóval- borssal ízesítem, majd amikor a csirkéről leveszem az alufóliát akkor melléteszem a krumplit és felső sütés- grill funkción megpirítom.

 

Miután kivettem a sütőből az elkészült csirkét és sült burgonyát, a csirke sült fokhagymás rozmaringos olajából teszek a mártásba is egy kicsit- így még krémesebb lesz-, illetve a krumplit is meglocsolom vele. Így mindenbe jutott egy Kanálkányi sült fokhagyma íz.

 

 






 
Tartalomhoz tartozó címkék: hír
blog comments powered by Disqus