Menü

Hamburger paprikakrémmel és babpogácsával

A polentából készített buci az egyik legegyszerűbb, legolcsóbb mindenmentes változat. Ezzel a burgerrel bárkit leveszel a lábáról, nálunk a baráti összejövetelek sztárja lett. Ha kezdő konyhatündér vagy, akkor is ess neki bátran! wink Pikáns verzióra a zöldfűszeres chilis Paprikakrémünket ajánljuk!   

Hozzávalók 2 főre

  • A polenta bucihoz:
  • 1 bögre kukoricadara
  • 2 bögre mandulatej
  • 1 bögre forró víz
  • 1 evőkanál ecet
  • Ízlés szerint szerecsendió, só, bors, fokhagyma
  • Olaj a tál kenéséhez

A bab-zab pogácsához:

  • 1 konzerv vörösbab (a levét öntsd le róla)
  • 1,5 evőkanál lenmagpehely
  • 4 evőkanál meleg víz
  • 4 evőkanál zabpehely
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 5 evőkanál sörélesztő pehely
  • 1 kis fej vöröshagyma apróra vágva
  • 2 teáskanál só
  • 1 kávéskanál füstölt pirospaprika
  • 2 teáskanál bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 marék friss, aprított petrezselyem
  • Olaj a sütéshez

A tálaláshoz:

Elkészítés:

Először főzd meg a polentát: a kukoricadarát tedd lábasba, öntsd fel a növényi tej+forró víz kombóval, add hozzá az ízesítőket, és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve főzd puhára. Ha hirtelen nagyon besűrűsödik, de a dara még kemény benne, akkor adj hozzá kevés vizet, és kavargasd tovább lassú tűzön. Vedd le a tűzről, kicsit fedd le, és közben készítsd elő a tepsit/tálat, amiben hűteni fogod. Az a lényeg, hogy akkora tálat válassz, amibe ha beleöntöd a masszát, 1,5 ujjnyi magas lesz a polenta, ennél a mennyiségnél ez nekem egy 28*16-os kis sütőtál volt. Kevés vajjal kend ki a tálat, majd öntsd bele a masszt, és tedd félre hűlni.

Közben elkészítjük a bab-zab fasírtot. A lenmagpehyelyből lenmag “tojást” készítünk: a pelyhet felöntjük a 4 evőkanálnyi meleg vízzel, és hagyjuk kicsit pihenni, míg kocsonyás állagot kap. Ezután az összes összetevőt egy keverőtálba öntjük, és alaposan összeturmixoljuk. Ha túl száraznak érzed, adj hozzá 1-2 evőkanál vizet, ha pedig túl nedves marad, kevés zabpelyhet adagolj még hozzá. Ez után formázz 5-6 db kerek fasírtot, és serpenyőben, kevés olajon süsd mindkét oldalukat aranybarnára.

Ha a polenta kihűlt, fogj egy megfelelő átmérőjű poharat, kicsit lisztezd be a száját (ha kell, használj gluténmentes lisztet, pl rizslisztet), és szaggass ki 4 egyforma kört a polentából. Megvannak a bucik.
Most jöhet az összeállítás: két polenta korong közé tégy 1 vagy 2 bab-zab fasírtot, és díszítsd ízlésed szerint zöldségekkel és 1-1 evőkanálnyi Zöldfűszeres Paprikaszósszal a burgert. A maradék bab-zab fasírtot le is fagyaszthatod, vagy akár másnap tálalhatod egy főzelék vagy saláta mellé. De általában nem is marad, mert a hambizás után még azt is elcsipegetik a vendégek.  wink
Jó étvágyat!

Keresés