Termékek Menü

Vega burger, nem csak vegáknak

Keresztes Anikó
Vega burger, nem csak vegáknak A legelszántabb húsimádok vagy babgyűlölők szerint is ellenállhatatlan. 

Polenta burger bab-zab pogácsával

A polentából készített buci pedig az egyik legegyszerűbb, legolcsóbb mindenmentes változat. Ezzel a burgerrel bárkit leveszel a lábáról, nálunk a baráti összejövetelek sztárja lett. Ha kezdő konyhatündér vagy, akkor is ess neki bátran! wink  

Hozzávalók 2 főre

A polenta bucihoz:

1 bögre kukoricadara

2 bögre mandulatej

1 bögre forró víz

1 evőkanál ecet

Ízlés szerint szerecsendió, só, bors, fokhagyma

Olaj a tál kenéséhez

A bab-zab pogácsához:

1 konzerv vörösbab (a levét öntsd le róla)

1,5 evőkanál lenmagpehely

4 evőkanál meleg víz

4 evőkanál zabpehely

2 evőkanál paradicsompüré

5 evőkanál sörélesztő pehely

1 kis fej vöröshagyma apróra vágva

2 teáskanál só

1 kávéskanál füstölt pirospaprika

2 teáskanál bors

2 gerezd fokhagyma

1 marék friss, aprított petrezselyem

Olaj a sütéshez

A tálaláshoz:

2 evőkanál Kanálka Pepperonetta

Ízlés szerint zöldségek, nálam most paradicsom, lilahagyma, csemegeuborka, rukkola

 

 

Elkészítés:

Először főzd meg a polentát: a kukoricadarát tedd lábasba, öntsd fel a növényi tej+forró víz kombóval, add hozzá az ízesítőket, és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve főzd puhára. Ha hirtelen nagyon besűrűsödik, de a dara még kemény benne, akkor adj hozzá kevés vizet, és kavargasd tovább lassú tűzön. Vedd le a tűzről, kicsit fedd le, és közben készítsd elő a tepsit/tálat, amiben hűteni fogod. Az a lényeg, hogy akkora tálat válassz, amibe ha beleöntöd a masszát, 1,5 ujjnyi magas lesz a polenta, ennél a mennyiségnél ez nekem egy 28*16-os kis sütőtál volt. Kevés vajjal kend ki a tálat, majd öntsd bele a masszt, és tedd félre hűlni.
 

Közben elkészítjük a bab-zab fasírtot. A lenmagpehyelyből lenmag “tojást” készítünk: a pelyhet felöntjük a 4 evőkanálnyi meleg vízzel, és hagyjuk kicsit pihenni, míg kocsonyás állagot kap. Ezután az összes összetevőt egy keverőtálba öntjük, és alaposan összeturmixoljuk. Ha túl száraznak érzed, adj hozzá 1-2 evőkanál vizet, ha pedig túl nedves marad, kevés zabpelyhet adagolj még hozzá. Ez után formázz 5-6 db kerek fasírtot, és serpenyőben, kevés olajon süsd mindkét oldalukat aranybarnára.

Ha a polenta kihűlt, fogj egy megfelelő átmérőjű poharat, kicsit lisztezd be a száját (ha kell, használj gluténmentes lisztet, pl rizslisztet), és szaggass ki 4 egyforma kört a polentából. Megvannak a bucik.
 

Most jöhet az összeállítás: két polenta korong közé tégy 1 vagy 2 bab-zab fasírtot, és díszítsd ízlésed szerint zöldségekkel és 1-1 evőkanálnyi Pepperonettával a burgert. A maradék bab-zab fasírtot le is fagyaszthatod, vagy akár másnap tálalhatod egy főzelék vagy saláta mellé. De általában nem is marad, mert a hambizás után még azt is elcsipegetik a vendégek. ;) Jó étvágyat!

Tartalomhoz tartozó címkék: hír
blog comments powered by Disqus